Duurzame kleding: duurzaam met kleding omgaan

Duurzame kleding: duurzaam met kleding omgaan

november 25, 2019 Uit Door little-admin

Duurzame kleding, je denkt misschien ‘hier heb ik geen tijd voor’. Misschien twijfel je nog of dat ene kleine beetje wel het verschil zal maken. En toch is het de moeite waard om je garderobe te vullen met duurzame kleding. Het vraagt om een verandering, zeker wanneer je gewend bent aan bepaalde kledingmerken. Maar op de lange termijn is het een keuze die de moeite waard is. Met duurzame kleding help je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee. En je hoeft er niet minder modieus uit te zien.

Hieronder volgen de 10 beste tips voor duurzame kleding.

Laat je informeren over duurzame kleding

Voordat je iets kunt veranderen moet je je realiseren wat en waarom je wilt veranderen. Informatie verzamelen is daarom een eerste goede tip.

Gelukkig is duurzaamheid in het algemeen steeds belangrijker geworden. En dus wordt het ook steeds eenvoudiger om kleding te kopen die gemaakt is met de focus op duurzaamheid. Ga op onderzoek uit en maak een lijstje met duurzame merken. Bekijk de collectie en het begin is gemaakt.

Hier vind je al een lijst met duurzame kledingmerken >>>

Ga op de vintage toer

Ieder kledingstuk dat wordt gemaakt, laat een zogenaamde ecologische voetafdruk achter in het milieu. Dit heeft alles te maken met de productieprocessen, waarbij nieuwe vezels worden gefabriceerd. Ook het verven en bleken van kleding hebben een negatieve invloed op het milieu.

Kies daarom eens voor vintage kleding. Het heeft het imago van muf en suf, maar is vaak kleding van goede kwaliteit. De belangrijkste kenmerken van vintage kleding is, ze zijn uniek, betaalbaar en duurzaam. Door het kopen van vintage kleding verbreek je de vicieuze cirkel van het kopen en weggooien van kleding. Plus, doordat kleding niet meer wordt weggegooid, draag je direct bij aan een beter milieu.

Kijk hier voor tips voor duurzame kinderkleding >>>

Koop alleen kleren die niet gebonden zijn aan het seizoen

Wil je zeker zijn dat je je geld goed besteed en ook geen onzinnige kleding koopt? Ga dan vooral op zoek naar kleding die je vrijwel het hele jaar kunt dragen. Daardoor ben je niet gebonden aan de seizoenen en heb je dus ook geen last van trend gebonden kleding. Oftewel kleding die volgend jaar echt niet meer modern is. Kleren die niet seizoengebonden zijn, zijn bijvoorbeeld jeans, T-shirts, tijdloze jassen jacks of een klassiek zwart jurkje.

Behandel je kleding met liefde

Het klinkt heel logisch, maar het is ook echt belangrijk. Uiteraard zal kleding die gemaakt is van goed materiaal langer meegaan dan wanneer kleding is gemaakt van slecht materiaal. Toch geldt voor alle items in je kledingkast, dat je ze zorgvuldig moet wassen en drogen. Was kleren nooit te heet en het liefst op een kort programma. En bij voorkeur was je alle kleding binnenstebuiten. Daarna is drogen aan de buitenlucht het meest ideaal. De droger is gemakkelijk en snel, maar het zorgt ervoor dat de kleren sneller slijten.

Doneer de kleding die je niet meer draagt

Als je eens in de zoveel tijd toe bent aan een opruimbeurt, kijk dan eens goed welke kleding je echt niet meer gaat dragen. Gooi deze kleren niet weg, maar doneer ze aan een goed doel. Zo help je andere mensen om duurzamer te zijn voor wat betreft kleding. Het meest ideaal is om telkens wanneer je iets nieuws koopt, je één oud stuk weggeeft. Dat houdt je kledingkast opgeruimd.

vintage kleding kopen

Verkies kwaliteit boven kwantiteit

Als je gaat voor kwaliteit, dan betekent dat een verandering in denkwijze. Je kiest niet meer voor goedkope kleding, maar je gaat kiezen voor duurzaam. Dat kan betekenen dat je minder kleding koopt, maar die wel milieuvriendelijk geproduceerd zijn. Je ecologische voetafdruk wordt meteen kleiner en zo helpt kwaliteit direct mee aan het verbeteren van het milieu.

Spendeer je geld bewuster

Bewuster met je geld omgaan, betekent dat je minder snel toegeeft aan het doen van impuls aankopen. Je kiest voor duurzame kleding en accessoires die je vaak en lange tijd kunt dragen. Zo, zal je minder snel één hele dure jurk kopen die je alleen bij een enkele gelegenheid draagt. Investeren in bijvoorbeeld een duurdere jeans is wel duurzaam. Zo koop je maar slechts een enkele jeans en niet meerdere, omdat ze snel slijten. Op deze wijze zal je merken dat je kledingkast zich langzaam steeds meer vult met duurzame items.

Verander je denkwijze

Woorden als ecologisch en duurzaam roepen vaak beelden op van kleding die elke vorm van detaillering mist, te grote kledingstukken of havermoutkleurige kleding. Organisch wordt nog te vaak verward met het idee dat het per definitie niet mooi zal zijn. Niemand zal kleding kopen die lelijk is, maar wel ecologisch geproduceerd. Daarom is het denkbeeld dat ecologisch saai is, ook niet meer van deze tijd. Het aanbod aan duurzame kleding is fleurig, modern en niet van het gemiddelde assortiment te onderscheiden. Behalve de vermelding dat het om ecologisch katoen gaat bijvoorbeeld. Zo ga je echt niet naar huis met saaie kleding, als je gaat shoppen met de focus op duurzaamheid.

duurzame kleding kopen

Leer om kleding te herstellen

Kleren die een scheurtje hebben opgelopen hoeven niet langer meteen weg gegooid te worden. Leer jezelf hoe je kleine beschadigingen in kleding kunt herstellen. Een kleermaker is altijd een optie, zij herstellen ook de moeilijkere beschadigingen. Het zorgt ervoor dat je minder snel nieuwe kleren hoeft te kopen en dat spaart het milieu.

Doe de 30 dagen test

Wanneer je twijfelt of je bepaalde kleding zou kopen, dan is het een goede standaardregel om jezelf het volgende af te vragen. Ga je dit item minimaal 30 keer dragen? Is het antwoord ja, dan is er geen twijfel dat het een goede aankoop zal zijn. Maar wanneer je bewust deze vraag gaat stellen, dan zal je je verbazen hoe vaak je antwoord nee zal zijn.

Het verduurzamen van je garderobe blijkt dus een bewuste keuze te zijn op veel verschillende gebieden. Het gaat over willen investeren in de levensduur van je kleding. Kies voor items die op meerdere manieren gestyled kunnen worden in plaats van trend gebonden items. Help het milieu en kies voor duurzaam.