Waarom duurzame kinderkleding?

Waarom duurzame kinderkleding?

november 4, 2019 Uit Door little-admin

Het is steeds normaler om te kiezen voor duurzame kinderkleding. Maar de term ‘duurzame kinderkleding’ is verwarrend. De termen duurzaamheid, biologisch, organisch en ecologisch kom je overal tegen. Maar spreken deze termen je ook meteen aan? Zeker wanneer je praat over kleding, dan is het vaak nog een ver van je bed show. Duurzame kleding kopen voor kinderen is al niet goedkoop, en vaak duurder dan niet-duurzame kinderkleding.

Maar toch: als je de feiten kent, kijk je er anders tegenaan. Lees daarom hier de redenen waarom jij duurzame kinderkleding zou moeten kopen.

Kledingproductie: Het gebruik van pesticiden op katoenplanten

We dragen graag katoenen kleding, maar wist je dat het een van de meest bespoten gewassen ter wereld is? Het verbouwen van katoen is maar een heel klein deel van de totale omvang van de landbouw. Slechts 3%. Maar dat minieme deel is wel goed voor maar liefst 10% van de insecticiden die wereldwijd worden gebruikt! Daardoor is het een van de meest chemisch bewerkte gewassen ter wereld. Het zijn statistieken die je absoluut zouden moeten verontrusten.

De tientallen pesticiden die worden gebruikt op katoengewassen, zijn voor de helft door de EPA (Environmental Protection Agency) gekwalificeerd als mogelijk of zeer waarschijnlijk kankerverwekkend! Wat je hiervan kunt merken bij je kindje is eczeem op de huid. Door over te stappen op biologische kleding, kan een ‘onverklaarbaar’ eczeem verdwijnen.

duurzame kinderkleding

De impact van kledingproductie op het milieu

Van alle pesticiden die worden gebruikt in het milieu, wordt beweerd dat slechts 10% daadwerkelijk belandt op de katoengewassen. De rest zou in de lucht en in het water terecht komen. De EPA denkt dat jaarlijks tot wel 2 miljoen vogels gedood worden door het gebruik van slechts één enkel pesticide op katoen.

Het grootste deel van alle bestrijdingsmiddelen wordt tijdens het verwerkingsproces uit het katoen verwijderd. Maar er blijft altijd een resthoeveelheid achter. Deze rest kan dus schadelijk zijn voor de gevoelige babyhuid. En de impact op het milieu blijft ondanks deze verwerkingsprocessen bovenmatig groot.

Problemen tijdens het verwerkingsproces van kleding

Was het gebruik van pesticiden en herbiciden het enige probleem met de katoengewassen, dan was het al ernstig. Maar dit blijkt niet het enige probleem te zijn. Er is meer. Om katoen te kunnen verwerken, zijn er nog eens tientallen chemicaliën nodig, waaronder bleekwater. Het is een lang proces om onbewerkte katoenvezels om te zetten naar vezels die geschikt zijn voor kleding.

Dan maar kiezen voor synthetische stoffen?

Het normale katoen wordt bespoten met tientallen bestrijdingsmiddelen en is dus geen goede optie. Maar synthetische weefsels blijken nog slechter te zijn. Veel synthetische stoffen zijn gemaakt van kunststoffen, petrochemicaliën en andere stoffen die gekoppeld zijn aan hormoonontregeling. Hormonale onbalans en zelfs sommige vormen van kanker worden hiermee in relatie gebracht. Klinkt dat gek? Het is het niet. Synthetische stoffen zijn als het ware stoffen ontstaan uit plastic chemicaliën. Houd deze chemicaliën maar eens dagelijks tegen je huid aan, je zult zien dat je lichaam er niet blij van zal worden.

Vlam vertragende chemicaliën

Naast alle problemen met de stof zelf, is er een probleem dat nog groter is in de kinderkleding branche. Namelijk het gebruik van afwerkingschemicaliën en vlamvertragers. Het is een lastige kwestie. Aan de ene kant lijkt het best een goed idee om kinderen te beschermen tegen vuur door gebruik te maken van vlam vertragende chemicaliën. Aan de andere kant kun je je afvragen of je je kind de neveneffecten zoals een ontwikkelingsachterstand, hormoonverstoringen en vroegtijdige pubertijd wil aandoen. Het zijn neveneffecten die in verband worden gebracht met het gebruik van vlam vertragende chemicaliën.

Je zult er waarschijnlijk van schrikken, want maar liefst 80% van de geteste kinderartikelen bevatten deze chemicaliën. Denk aan kleding, stoffen speelgoed en beddengoed. Na uitgebreide testen werden de chemicaliën aangetroffen in afgenomen bloed- en urinemonsters van de meeste kinderen. Een schrikbarend resultaat.

Duurzame kinderkleding is de oplossing

Uiteraard is er ook goed nieuws te melden. Er zijn steeds meer en meer merken die kleding verkopen in zogenaamd bio-katoen. De biologische katoenlandbouw is daardoor de afgelopen jaren een belangrijk en beschermd gewas geworden.

Bio katoen wordt duurzaam geteeld. Dat wil zeggen dat er geen giftige pesticiden of andere chemicaliën aan te pas komen. Er zijn zeer strikte richtlijnen voor zowel het kweken, het transporteren en het verwerken van dit type katoen. Alles om besmetting te voorkomen.

Dit type kleding is niet alleen milieuvriendelijker, maar het is tevens veiliger voor de katoenboeren en hun families. Plus het biedt een lange termijnoplossing voor de katoen landbouw, omdat plagen in steeds hogere mate immuun worden tegen de pesticiden.

duurzame kinderkleding

Chemicaliën in kinderkleding vermijden

Als je na het lezen van bovenstaande gaat besluiten om de schadelijke chemicaliën in kleding te vermijden, dan heb ik een aantal tips die je op weg helpen.

Ga voor duurzame kinderkleding

Begin je helemaal opnieuw met de aanschaf van babykleding, kies dan uitsluitend voor organische stoffen. Duurzame kinderkleding kan duurder zijn, maar tegenwoordig vind je steeds meer aanbiedingen in deze sector. Je betaalt dan exact dezelfde prijs als gewoon katoen of zelfs nog goedkoper. Daarnaast, zeker wanneer het niet je eerste kindje betreft, weet je dat je meestal een overschot aan babykleren in huis hebt. Je wast, vouwt, strijkt en organiseert je rot, terwijl je kindje op het eind misschien maar een klein deel van alle kleding heeft gedragen. Zorg daarom dat je minder kleren koopt, maar dat wat je wel koopt, gezond is voor je kindje.

Koop tweedehandse duurzame kinderkleding

Wanneer het nieuw kopen van kleding een aanslag is op je portemonnee, dan is het een idee om naar tweedehands kleren te zoeken. Je zult versteld staan hoeveel nieuwe of vrijwel nieuwe kleding als nieuw tweedehands wordt verkocht. Het is absoluut de moeite waard om hier goed naar te zoeken, om jezelf een hoop geld te besparen.

Tot slot

In de perfecte wereld zou iedereen biologische kleding kopen. Dat zou de behoefte aan synthetische stoffen en sterk bespoten katoen wegnemen. Maar omdat de werkelijk anders is, wil dat niet zeggen dat er geen positieve veranderingen mogelijk zijn. Kiezen bewuster voor wat we aanschaffen, dan is dat altijd een positieve zet ter bescherming van onze planeet en het milieu.