Winterkleding kopen: Je kleden tegen de kou

Winterkleding kopen: Je kleden tegen de kou

maart 20, 2020 Uit Door little-admin

Lees hier handige tips voor winterkleding kopen. Extreme kou komen we in Nederland niet heel vaak tegen. Maar er zijn dagen dat het wel enorm kan vriezen. Of je gaat op vakantie in een land waar de winters nog extreem zijn. Dan is het goed als je weet waar je rekening mee moet houden. Onderkoeling ligt snel op de loer. Kou kan bevriezing veroorzaken en uiteindelijk kun je er zelfs aan sterven. Maar zover mag het niet komen en geven we graag de beste tips die jou lekker warm zullen houden.

Kijk hier voor bruikbare tips voor het kopen van duurzame kleding >>>

Draag een goed isolerende onderlaag

Jezelf beschermen begint met een goede basis, de onderlaag. Omdat elke laag kleding beschermt tegen de kou is het goed om te kijken naar ondergoed van hoge kwaliteit. Thermisch ondergoed wel te verstaan. Het beste is om ondergoed met lange pijpen en lange mouwen aan te schaffen. Daarmee voorzie je jezelf van een goede basis laag.

Ondergoed gemaakt van polypropeen helpt bij het vasthouden van de warmte. Mocht je dit type vezel te dik vinden, dan is er ook een meer natuurlijke vezel. Denk bijvoorbeeld aan wol of zijde. En om je voeten niet te vergeten is het goed om ten minste twee paar warme sokken te dragen. Zodat ook hier geen onnodige warmte kan ontsnappen.

winterkleding kopen

De middelste laag is net zo belangrijk

De tweede kleding laag is net zo belangrijk als de eerste. Hij dient namelijk als hulpmiddel om de warmte die dreigt te ontsnappen, opnieuw vast te houden. Deze laag kan bestaan uit stoffen als wol, fleece of dons. Het zijn allemaal materialen die zorgen voor behoud van warmte. Een warme broek gemaakt van fleece en dikke wollen trui helpen enorm.

Het is wel belangrijk dat de kleding niet zwaar is. Lichtgewicht kleding is daarom extra belangrijk. Kleren mogen je namelijk niet hinderen in het bewegen. Terwijl ze je wel moeten beschermen tegen extreme kou.  Je zou misschien geneigd zijn om katoenen kleren te kiezen, maar katoen is een vezel die de warmte niet weet vast te houden. Met name doordat het katoen het vocht makkelijk opneemt. Het zou theoretisch mogelijk zijn dat je bevriest, doordat de kleren vochtig zijn.

De bovenste laag van winddicht materiaal

Nu je gekleed bent met materialen die de warmte van je lichaam vasthouden, zijn we aangekomen bij de toplaag. Deze bovenste laag is bedoeld om te zorgen dat kou van buitenaf je lichaam niet kan laten afkoelen. Het is daarom ook een must om beschermende kleding te kopen die wind en waterdicht is.

Vergeet daarbij zeker je hoofd niet, want hier verlies je enorm veel warmte. Ga dus voor een winterjas met een capuchon. Ook de broek die je gaat dragen moet wind- en waterdicht zijn om de warmte in je benen te behouden. Belangrijk is om te weten hoe de weersomstandigheden zijn in het gebied waar je naartoe gaat. Is er een hoge of een lage luchtvochtigheid? Dit is namelijk bepalend voor het soort jas dat je draagt.

Winterjas: besparen of investeren?

winterkleding kopen tips

Draag laarzen met dikke zolen of moonboots

Om je voeten goed te beschermen is het belangrijk om ook hier voldoende aandacht aan te besteden. Je voeten moeten warm blijven, dat is een vereiste. Maar het schoeisel dat je draagt dient ook comfortabel te zijn. Kies daarom in gebieden van extreme kou, maar met weinig sneeuw voor laarzen met een dikke zool. Ga je in besneeuwde gebieden, dan zijn moonboots het beste om te dragen. Uiteraard is de dubbele laag sokken iets om rekening mee te houden. Het kan dus best zijn dat je een maat groter nodig hebt dan normaal. Daarnaast moet het schoeisel een goede grip hebben en waterdicht zijn, met een voering die je voeten warm houdt.

Overige accessoires om niet te vergeten

Afhankelijk van de kou, is het goed om ook aandacht te besteden aan overige accessoires. Het is nooit een overbodige luxe om een goede muts te kopen. Een sjaal en wanten van goed materiaal beschermen ook tegen extreme kou. De warmte in je vingers ontsnapt sneller dan je denkt. De sjaal kun je goed dragen over je mond, zodat de ijskoude lucht je lichaam niet afkoelt. De longen worden zo gespaard van extreme kou. Je zou ook kunnen kiezen voor een bivakmuts die het gezicht zoveel mogelijk bedekt en die je nek goed warm houdt.

Wat je verder nog kunt doen om je warm te houden

In extreme kou is het belangrijk om niet teveel stil te staan. Vooral wanneer je merkt dat je lichaam het steeds kouder krijgt. Ga dan vooral bewegen, simpelweg springen kan al voldoende zijn. Het bloed kan makkelijker rondstromen en je zult snel merken dat je lichaam het weer warm krijgt.

Een andere optie is het aantrekken van meerdere lagen kleding onder de bovenste laag. Zorg dus dat je altijd extra lichtgewicht kleren bij je hebt. Een extra fleecetrui en een extra warme broek, zodat je kunt voorkomen dat het lichaam teveel afkoelt.

De laatste tip is om te zorgen dat de kleren die je draagt niet oversized zijn. Wanneer de vezels van de kleren te ruim zijn, dan komt er wind onder. Dat zorgt voor directe afkoeling van het lichaam. Alle kleren die je draagt, moeten dus goed aansluiten zonder dat ze te strak zijn. Het comfort is naast kwaliteit ook erg belangrijk.

Al het bovenstaande is gebaseerd op een omgeving met extreme kou. Denk aan landen als Noorwegen en IJsland, waar meters sneeuw kan vallen en de wind ijzig koud aanvoelt. Maar ben je ergens waar het minder koud is, dan zijn deze tips waarschijnlijk wat overbodig. De Nederlandse kou bijvoorbeeld kan fors zijn, maar vraagt zelden om zoveel kleren zoals hierboven beschreven.

Natuurlijk is koukleumen nooit goed, maar je zult voldoende hebben aan minder lagen en minder dikke kleren. Een warme broek en een dikke trui helpen je dan al enorm om de warmte in je lichaam te behouden. Draag je liever jurkjes, dan is een dikke panty ook erg leuk, in combinatie met warme over-knee laarzen. Combineer je dit met een warme winterjas, dikke sjaal, een muts en suède handschoenen, dan kom je absoluut al een heel eind.

tips winterkleding kopen