Wat is slow fashion?
Wat is slow fashion en wat moet jij over slow fashion weten?
De laatste jaren heeft er een golf van veranderingen plaatsgevonden in de mode-industrie. Met name het verduurzamen van de productieprocessen van kleding heeft grote invloed gehad. Je hoort niet voor niets steeds vaker de kreten duurzaam, ecologisch en tweede hands. Alles om bewustwording te creëren met betrekking tot het milieu. De planeet, de mensen en de dieren horen gespaard te worden en dat met het oog op de toekomst. Door deze verduurzaming heeft een toenemend aantal kledingmerken zich in de loop van de tijd gericht op de nieuwe trend slow fashion.
Het begin van Slow Fashion
De term slow fashion is de bewustwording die alles te maken heeft met mode. Hierbij wordt rekening gehouden met de processen en de middelen die nodig zijn om de kleding te fabriceren, met de focus op duurzaamheid. Het betreft het kopen van kleding van een betere kwaliteit die daardoor ook langer meegaat. Tevens wordt de behandeling van de mensen die het produceren niet vergeten. Net als de dieren en het welzijn van de aarde.
De term slow fashion werd bedacht door Kate Fletcher. Zij heeft zich gericht op de Slow-Food beweging en is dit ook gaan toepassen in de modewereld. Het is min of meer een verzet tegen het snelle fashionmodel dat een jaar of 20 geleden is ontstaan. Slow fashion wil een vertraging van het productieproces. En niet zonder reden. Grote ketens verbranden jaarlijks tonnen aan onverkochte kleding. Het is een cirkel die gesloten dient te worden in de mode wereld.
Hoe Slow Fashion steeds groter wordt
Kleding was lange tijd gebonden aan plaats en cultuur. Het weerspiegelde als het ware de waarden en normen van de mensen die ze droegen. Kleding werd zelf gemaakt van materiaal dat lange tijd zou meegaan. Het moderne slow fashion heeft een aantal van deze oude werkwijzen terug gebracht. Het is een aanmoediging om kledingstukken te kopen van een hoge kwaliteit. Gemaakt door duurzame processen. Daarnaast wordt er ook meer nadruk gelegd op de kunst van het maken van kleding. Het ware ambacht wordt opnieuw gerespecteerd door de Slow Fashion beweging.
De belangrijkste kenmerken van Slow Fashion
- De kleren zijn gemaakt van duurzame en hoogwaardige materialen. Kwaliteit staat bij slow fashion altijd voorop.
- De kleding wordt verkocht in kleine lokale winkels.
- Het betreft kleding die vaak lokaal wordt geproduceerd met aandacht voor het vak.
- De collectie is niet uitgebreid en er worden slechts 2 à 3 keer per jaar nieuwe items uitgebracht.
Hoe verandert Slow Fashion de mode-industrie?
Van de kleine ontwerpers tot en met de top van de mode-industrie zal de visie op de productie en consumptie moeten worden bijgesteld. Het is een nieuwe aanpak die voor veel inspiratie heeft gezorgd de laatste jaren. En ondanks de groeiende steun voor Slow Fashion, is de weg nog lang. Met name de zogenaamde aantrekkingskracht van de goedkope kleding en de hoge omzet die daarbij hoort, zal moeten veranderen. Belangrijk is om te focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.
Kennen we waarde van kleding nog wel
In de jaren 70 werd de zogenaamde tegenhanger van slow fashion geïntroduceerd. De fast fashion. Deze naam is gebaseerd op de extreem goedkope en snelle producties van nieuwe kledingcollecties. Hierbij zijn ook de arbeidsomstandigheden en veiligheid van de werknemers niet gegarandeerd. Dit om de productiekosten zo laag mogelijk te houden. Het zijn de grote fast fashion merken die de consument de schuld geven van de steeds lagere inkoopprijzen. Volgens hun visie wil de consument niet langer meer betalen voor een broek die duurder is dan 50 euro of een T-shirt dat zijn waarde heeft. Hierdoor kun je je oprecht afvragen of we nog wel de werkelijke waarde van kleding kennen?
Betekent een hoge prijs ook kwaliteit
Juist door de fast fashion is de kwaliteit van kleding enorm omlaag gegaan. Al geeft dat geen garantie dat dure kleding per definitie van hoge kwaliteit is en eerlijk werd geproduceerd. Het blijft bij iedere aankoop maar de vraag onder welke omstandigheden de kleding werd gemaakt. Om voor de slow fashion dit deel te controleren, worden de merken die hun productieproces uitvoeren binnen Europa hierop onderzocht. Er zijn speciale onafhankelijke organisaties opgericht die zowel de productie- als de arbeidsomstandigheden binnen de fabrieken controleren.
Op weg naar de toekomst
Kies voor fair fashion
Iedereen koopt zo nu en dan graag iets nieuws. Maar wanneer je gaat winkelen, kijk dan vooral naar de fair trade modemerken. Fair fashion is expliciet gericht op de arbeidsomstandigheden voor de werknemers. Een menswaardige arbeidsmarkt is waar dit over gaat. En dat maakt niet uit of de fabriek is gelegen in een ontwikkelingsland of in Nederland. Een eerlijke industrie met een fair loon in een veilige omgeving. Dat is waar fashion nu en in de toekomst naartoe gaat.
Kies
voor vegan fashion
Zoals
veganistisch leven steeds belangrijker wordt in de voedselindustrie, zo is het
ook in opkomst in de modewereld. Vega fashion is kleding die volledig vrij is
van dierlijke materialen zoals leer en wol. Het kan even lastig worden wanneer
je op zoek gaat naar schoenen. Goede alternatieven voor dierlijk leer zijn kurk
of ananasleer.
Lees meer over duurzame kleding >>>
Kies voor green fashion
Een nieuw alternatief dat bijdraagt aan een beter milieu is de green fashion. Het belangrijkste doel is om de afdruk die mode-industrie achterlaat op het milieu, te verkleinen. Mode kan namelijk veel duurzamer worden gemaakt. Er zijn voldoende alternatieven, zoals de gebruikte materialen te wijzigen en daarmee de kwaliteit van de kleding. Ook de transport- en productiekosten zijn bepalend voor het totale energieverbruik. Een milieuvriendelijk alternatief voor duurzame materialen voor het maken van kleding zijn bamboe en hennep.
Gooi kleding niet meer weg, maar recycle
Ga je je kledingkast opruimen? Gooi je kleding vanaf nu niet meer weg. Tips voor duurzaam leven vind je hier. Het is gebleken dat er jaarlijks in Nederland maar liefst 135 miljoen kilo aan kleding wordt weggegooid. Dat is een enorm aantal. Daarom is het goed om met het oog op een beter milieu, kleding te recyclen. De kledingcontainer is een prima optie om kleding naartoe te brengen. Want zelfs kapotte kleding kan worden hergebruikt en zo wordt langzaam de cirkel die slow fashion heet gesloten.